מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
המִנהל הפדגוגי

עלון החינוך היסודי - אפריל 2025

share
שתפו עמוד:
עלון החינוך היסודי - אפריל 2025

דבר מנהלת האגף, חנה ללוש

מנהלות יקרות, מנהלים יקרים,

גלגל השנה הישראלי מספר סיפורו של עם, סיפורה של אומה ומדינה. הוא מלמד אותנו על מסורות ומנהגים, חגים ומועדים, ימי ציון, עיתים של אתגר, שבר ומאבק וזמנים של תקווה, התעוררות ותקומה.
אנו בפתחו של חג הפסח, חג המספר את ראשית התהוותו של עם, עם חפץ חיים. זהו סיפור התקוממות כנגד עבדות, התעוררות, ומנהיגות. זהו סיפור כוחו של רעיון ו'אדם שמרגיש כי הוא עם ומתחיל ללכת'.
מאז ימי מצרים ועד ימינו קמו עלינו לכלותינו, ו'אף על פי כן, נוע תנוע'. האדם, העם והרעיון 'ממשיכים ללכת' בתנועה שבין עצב ושמחה, חושך ואור, שפל וגאות.

חודש התקומה שיחל עם החזרה מחופשת הפסח ויסתיים ביום האחדות מסמל התחדשות של עם ומדינה, אנו עוברים ממעגל החירות האישית, חג הפסח, אל עבר החירות הלאומית, יום העצמאות.

תקומה איננה אירוע היסטורי חד-פעמי, אלא תהליך מתמשך הדורש חזון, התחדשות, ואחריות משותפת. תפקידנו כמחנכים הוא לטפח בקרב הילדים ערכים של ערבות הדדית, נחישות ואופטימיות, המאפיינים את סיפור התקומה הישראלי.

ברוח זו, יום האחדות מהווה הזדמנות חינוכית יקרת ערך. כמחנכים, אנו מוזמנים לקדם שיח המכבד את המגוון האנושי בחברה הישראלית, תוך חיפוש המשותף והמאחד. דווקא בימים מאתגרים, עלינו לחזק את תחושת השייכות והערבות ההדדית בין כל חלקי העם, ולהדגיש כי אחדות איננה אחידות, אלא היכולת לראות בשונות משאב ועושר.

בתנועה שבין חג הפסח, יום השואה ויום עצמאות, בין אבל ויגון על אובדן אהובים ויקרים לבין ימים של התרגשות ושמחת השבים, אבקש להביע הערכה מיוחדת לכם המנהלות והמנהלים, מחנכות ומחנכים, צוותי חינוך, הנושאים על כתפיכם אחריות גדולה, אתם אלה המעבירים לדור הצעיר לא רק ידע, אלא גם את ערכי המורשת והזהות הייחודית כעם, כחברה וכמדינה. 

בתקופה זו של השנה, כאשר אנו מציינים את המעבר מעבדות לחירות ומשואה לתקומה, תפקידכם מקבל משנה חשיבות. אתם מלמדים את הילדים להבין את משמעותה העמוקה של החירות האישית והלאומית - החירות שמלווה באחריות ובערבות הדדית המחויבת לאחדות ואחווה. 

מי ייתן ועת זמיר יגיע, ניצנים יראו בארץ, ישובו בנים לגבולם ויזכו מחדש לחירותם.
צוות האגף לחינוך יסודי עומד לרשותכם ולרשותכן, כל העת, ושוקד על פיתוח מענים מותאמים למאפיינים הייחודיים של גיל היסודי, למאפייני הלומדים בעת הזו, ובהקשרי החיים השונים.

הנכם מוזמנים ליצור קשר באמצעות קבוצת 'קשר מטה - שטח'. קבוצה זו הינה קבוצה שקטה שנועדה לשמש כערוץ תקשורת ישיר בין המטה לשטח - העברת מידע, עדכונים ופרסום חומרים רלוונטים,( אגרות, מסמכי מדיניות, כלים וכדו).
לרשותכם קישור להרשמה לקבוצת מטה - שטח

במקביל תוכלו לשתף אותנו ביוזמות, באתגרים ובשאלות באמצעות פניה במייל הארגוני

בברכת אביב של פריחה, חירות ותקווה

חנה ללוש
מנהלת האגף לחינוך יסודי

חדש ומתחדש

  • יציאת מצרים וחג הפסח מסמנים את היציאה מעבדות לחירות, משעבוד לגאולה ואת התלכדות שבטי ישראל "כעם אחד-בלב אחד" מול הר סיני.
    מסורת זו מזמינה אותנו לנהל שיח חברתי-ערכי המותאם לתקופה, בחדרי המורים ובכיתות, תוך בחינת שאלות של זהות ומשמעות.
    הערכה "לעשות סדר חברתי" שלפניכם כוללת מהלכים ללמידה ולהתנסות סביב היבטים חברתיים ערכיים הנגזרים מחג הפסח והאביב, כמו אחדות ושונות; עבדות וחירות; פריחה, התחדשות ושינוי; הכרת הטוב וראייה אופטימית; אמונה ומסורת. (יש להכנס דרך "פסח" בדף של מעגל השנה)

  • תארו לכם שיחה עם דוד בן-גוריון או עם גיבור ספרותי אהוב! "צ'טבוט דמויות" במג'יק סקול מאפשר לתלמידי כיתות ה'-ו' לנהל שיחה עם דמויות היסטוריות וספרותיות. המורה יוצר חדר וירטואלי, שולח קישור לתלמידים, והם יכולים לשאול שאלות ולקבל תשובות כאילו משוחחים עם הדמות עצמה. לפרטים נוספים

  • מערכת גפ"ן עומדת להיפתח בקרוב, וברצוננו להפנות את תשומת לבכם לתוכניות משרדיות העומדות לרשותכם.

    האם אתם מתמודדים עם:

    • אתגרי הכלה והשתלבות של תלמידים מגוונים?
    • חיפוש אחר דרכים להוראה מותאמת?
    • רצון לחזק את תחושת המסוגלות של צוות המורים?
    • שאיפה לקדם הוגנות ולמידה בינתחומית?

    במסמך המצורף תמצאו את פירוט התוכניות הקיימות כמו מסלולי הדרכת הכלה, מרחבי למידה ירוקים (מל"י), "להכיל את המכילים" וחינוך STEM מקדם הוגנות - כולן זמינות במערכת גפ"ן.
    עיינו במסמך ובחרו את התוכניות המתאימות לצרכי בית הספר שלכם. מצ"ב המסמך

  • איך נזהה מוקדם תלמידים בסיכון ונספק מענה דיפרנציאלי אפקטיבי בכיתה הטרוגנית?
    מחקר חדש מלשכת המדענית הראשית מציג גישה ארגונית מקיפה שהוכחה כמשפרת הישגים, מפחיתה בעיות התנהגות ומצמצמת הפניות לחינוך מיוחד.
    המודל משלב עבודה שיטתית עם נתונים, חלוקה לשלוש שכבות תמיכה, ואסטרטגיות מומלצות להטמעה, לצד אסטרטגיות שאינן מומלצות. המאמר כולל גם דוגמאות ליישום בישראל.
    מנהלים, גלו כיצד לבנות מערכת שמקדמת הוגנות ושוויון בכיתה ונותנת מענה מותאם לכל תלמיד - מהמתקשים למחוננים

  • במסגרת המיזם "כותבים היסטוריה" של האגף לחינוך יסודי, הוזמנו אנשי חינוך, ילדים והורים לקחת חלק בתיעוד אותנטי של רצף החיים בעקבות מלחמת "חרבות ברזל". מתוך אלפי התיעודים שהגיעו, ד"ר שרון רחמים ניתחה 50 נרטיבים מ-29 בתי ספר בארץ, והציגה במסמך מרתק תמונה ייחודית של מנהיגות חינוכית בעת חירום.
    הסקירה הנרטיבית ממפה פעולות מעשיות שנקטו אנשי החינוך: הסרת עמימות ומתן הנחיות ברורות, טיפוח חוסן רגשי, שימור שגרות למידה, יוזמות התנדבותיות והעצמת צוותי הוראה. דרך הנרטיבים האותנטיים המסמך חושף כיצד נבנית "זהות מקצועית מגויסת ומותאמת משבר" הפועלת כמקור כוח וחוסן. להרחבה

  • סקירה הספרותית  חושפת כיצד תפיסות מגדריות בחינוך משפיעות על תחושת המסוגלות של תלמידים ותלמידות, במיוחד במקצועות STEM, ומציעה דרכים מעשיות לקידום שוויון בכיתה. לסקירה

מדברים מהשטח

חודש תקומה וגבורה

מערכת החינוך מבקשת לציין את אירועי 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל במהלך חודש תקומה וגבורה.

עם ישראל ובכללו מערכת החינוך מצפים לשובם של החטופות והחטופים במהרה לבתיהם.  

החל משנת תשפ"ד, חודש זה יחל עם החזרה מחופשת הפסח.

אירועים וימי ציון

על השולחן הפדגוגי

עלון העולים
החירות האמיתית אינה רק להיות משוחרר מכבלים, אלא גם להושיט יד לשחרור האחר... בחג הפסח, כשאנו חוגגים את יציאת מצרים ואת מסע העם היהודי אל החירות, מהדהדת משמעות החג במיוחד בליבם של העולים החדשים. בימים מורכבים אלה, משמעות החירות מקבלת נופך עמוק יותר - חירות מפחד, חירות לבנות בית חדש, וחירות להתחיל מחדש. כעם שידע נדודים ומסעות לאורך הדורות, מוטלת עלינו האחריות והזכות ללוות את העולים במסעם אל החירות האישית, ולהזכיר כי ערבות הדדית היא מהותה של החירות האמיתית. 

כלי 7 הזירות
לקראת ההערכות לשנה"ל תשפ"ו  וכתיבת תוכנית העבודה הבית ספרית ,אנו ממליצים לכם המנהלים לעשות שימוש בכלי שבע הזירות למיפוי ביה"ס.
כלי 7 הזירות הוא שאלון דיגיטלי שמטרתו לספק למנהלי בתי ספר תמונת מצב עדכנית על הנעשה בבית הספר בשבע זירות מרכזיות: מנהיגות ותרבות בית ספרית, צוות חינוכי, הוראה-למידה-הערכה, למידה רגשית-חברתית ואקלים, חינוך חברתי-קהילתי, הורים וקהילה, וסביבות למידה.

הודעות, נהלים והנחיות

עלונים קודמים